ras info

 

TERUG

De Tosa Inu, ook wel Japanse Mastiff genoemd, is het grootse van alle Japanse rassen, en tevens ook het enige dat tot rasgroep 2 (dogachtigen, molossers) behoord. De algemene indruk die we krijgen als we de Tosa zien is deze van een grote zware hond, met een atletisch gebouwd lichaam, en een brede imposante kop. Hij heeft een korte vacht, hangende oren en een vierkante snuit. De hals heeft veel los vel.

 

De Tosa, vroeger gehouden als vechthond, diende als voorbeeld voor de jonge Samurai krijgers. De rustige, stille wijze waarop de Tosa zijn tegenstrever tegemoet trad, moesten hen ertoe aanzetten op dezelfde wijze te strijden. Door het opeenvolgend paren met westerse rassen werd een ideale gezinshond gecreeërd.

 

Deze voorgaande eigenschap heeft ervoor gezorgd dat de Tosa het waken op een zeer rustige en beheerste manier doet, maar wel zelfzeker. Ze blaffen hierdoor immers alleen als het nodig is. Vanaf hun jeugd (8-9mnd), wanneer ze hun territorium beginnen te kennen willen ze dit dus ook vanzelfsprekend bewaken. Als je het territorium van de Tosa benadert, zal je door het diepe stemgeluid van deze zeer imposante hond begroet worden. Het is dan ook aan te raden om dit niet zomaar te betreden, maar te wachten tot zijn baas je verwelkomt.

 

Enkele woorden die de Tosa kenmerken: een stoere, grote, robuuste, dappere hond, met een enorm geduld, doorzettingsvermogen, durf en moed. Dit houd in dat de Tosa, zeker in de jeugdmaanden, het contact met andere honden niet mag onthouden worden, maar dat je hem confronteert met zoveel mogelijk honden van verschillende rassen en afmetingen, zodat hij op latere leeftijd niet meer verbaasd hoeft te zijn als er onverwachte dingen gebeuren.

 

Uiteraard geldt dit ook voor het socialiseren: laat de pup aan alle dagelijkse situaties ( auto’s, veel mensen, lawaai,…) wennen, op een positieve manier, om van hen een sociaal dier te maken. Het is ook aan te raden om de Tosa uit de buurt te houden van vechtlustige honden, door zijn geschiedenis zal hij een gevecht niet uit de weg gaan. En waarschijnlijk zal de tegenpartij het onderspit delven.

Hij kan aanvankelijk wantrouwig en terughoudend zijn tegenover vreemden. Maar eens er vertrouwen is, zal hij veel enthousiaster zijn. Het ras is tamelijk leergierig en attent, en is met name zeer gevoelig voor de stem van zijn of haar baas. Bij de opvoeding van de Tosa moet zeker consequent en rechtvaardig gehandeld worden. Als ze het goed doen mag je hen zeker positief belonen voor dit gedrag. Een harde aanpak werkt vaak tegenovergesteld.

 

De Tosa is een echte gezinshond. De familie waar hij deel van uitmaakt is dus heel belangrijk en zal hij ook onvoorwaardelijk beschermen. Met kinderen kunnen ze het ook heel goed vinden, mede door hun geduld en verdraagzaamheid. Hij zou het liefst altijd in de buurt van zijn baasjes zijn. Opsluiten in een kennel is niet goed voor dit ras, ze zouden eenzaam zijn en wegkwijnen.

 

Bij de aanschaf van een Tosa dient rekening gehouden te worden met het feit dat ze nogal dominant kunnen zijn. Een puppycursus is dus zeker aan te raden.

 

De Tosa is echter geen hond voor iedereen. Maar diegene die al zijn waarden en normen respecteert, hem consequent en liefdevol opvoed, zal aan de Tosa een fantastische hond hebben.

 

_____________________________________________________________